Back to top

KINDERGENEESKUNDE

Waarom mijn kind laten vaccineren voor COVID-19?

Een aantal kinderen kunnen toch een ernstige longinfectie doormaken of een ernstige ontsteking van meerdere organen in het lichaam vertonen, meestal zijn dit kinderen zonder onderliggende gezondheidsproblemen.

De belangrijkste redenen om jouw kind te laten vaccineren:

  • ... zodat je kind minder in quarantaine en isolatie moet gaan;
  • ... zodat de scholen kunnen openblijven en je kind voldoende onderwijs krijgt (opgelet met de leerachterstand die nu reeds ontstaan is bij veel kinderen);
  • ... zodat je kind kan genieten van ononderbroken buitenschoolse activiteiten;
  • ... zodat je kind kind kan zijn, zonder mondmasker;
  • ... zodat je kind kwetsbare familieleden of vrienden niet kan besmetten;
  • ... zodat je kind geen COVID verspreidt en zo de kans op nieuwe mutaties mee beperkt. 

Het COVID-19 vaccin is een veilig vaccin. Elk vaccin kan gedurende 48 uur koorts, spierpijn en lokale reactie ter hoogte van de injectieplaats veroorzaken. In zeldzame gevallen wordt een ontsteking van de hartspier waargenomen. Indien je kind kort na de vaccinatie pijn op de borst krijgt of kortademig wordt, neem dan contact op met jouw arts. Deze hartspierontsteking klaart spontaan op en komt eerder voor bij mannelijke adolescenten en jong volwassenen.

Hoe meer kinderen zich laten vaccineren, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe meer kinderen, kind kunnen zijn.

Lees hier meer info

Lees hier een opinistuk over COVID-vaccinatie bij kinderen, geschreven door dr. Shari Anseeuw, kinderarts en kinderneuroloog van het AZ Sint-Jan Brugge - Oostende.

Bij vragen kan je dit altijd bespreken met je (kinder)arts.
 

COVID-vaccinatie jongeren 12 tem 15 jaar

Het vaccineren van jongeren tussen 12 en 15 jaar voor COVID-19 is zeer belangrijk,daar ze (vaak ongeweten) verspreiders zijn van het COVID-virus.

Voor hun mentaal en algemeen welzijn is het belangrijk dat scholen open blijven en dat alle activiteiten geschikt voor hun leeftijd kunnen blijven doorgaan.
Sociale contacten zijn noodzakelijk om adolescenten te laten uitgroeien tot jongvolwassenen.

Het COVID-vaccin is grondig getest en veilig. Op deze leeftijd wordt enkel het Pfizer-vaccin toegediend. Het is een absolute aanrader om alle kinderen tussen 12-15 jaar te laten vaccineren. Bij vragen of twijfel kan u contact opnemen met uw behandelende arts.

 

Kindergeneeskunde

Op de dienst kindergeneeskunde kunnen baby’s en kinderen van 0 tot 15 jaar terecht met diverse medische problemen. De dienst kindergeneeskunde wil hoogkwalitatieve gespecialiseerde dienstverlening aanbieden met een focus op gepersonaliseerde en patiëntvriendelijke begeleiding. Door de uitbouw van subspecialisaties kunnen we expertise aanbieden bij heel wat ziektebeelden.

Kinderen komen op onze dienst terecht op eigen initiatief van de ouders, na doorverwijzing door de huisarts, via de dienst spoedgevallen of op vraag van kinderartsen in de regio voor meer gespecialiseerde onderzoeken en behandeling.

De kinderartsen werken binnen hun team onderling nauw samen, zowel op campus Sint-Jan als op campus Serruys. Daarnaast bestaat er ook een intensieve samenwerking met andere disciplines binnen het ziekenhuis en kan de dienst beroep doen op een multidisciplinair pediatrisch team van paramedici dat dagelijks paraat staat voor de opvang van onze patiënten.

 

Website voor kinderen

 

Kinderwebsite - welkom kleine kindjes Welkom kleine kindjes
Kinderwebsite - welkom grote kinderen Welkom grote kinderen