De hartoperatie
De kans is groot dat er vragen opduiken terwijl u zich voorbereidt op een hartoperatie. Hier proberen we een aantal van deze vragen te beantwoorden met informatie over de voorbereiding, uw verblijf in het ziekenhuis en uw verdere herstel thuis. Lees ook onze brochures Uw hartoperatie en Tips na uw hartoperatie.
Het gaat hier om algemene informatie. De informatie die u ontvangt van uw arts en de andere zorgverleners is afgestemd op uw persoonlijke behoeften. U moet altijd de instructies opvolgen van uw medische team, ook al wijken deze af van de informatie hieronder.
Voorbereiding
Welke hartoperatie u ook zal ondergaan, het is belangrijk dat u zich er goed op voorbereidt. Hoe beter uw lichaam in conditie is voor de operatie, hoe groter de kans op een succesvolle operatie en op een spoedig herstel. Enkele belangrijke tips:
- Volg altijd het advies van uw arts op. Dat kan bijvoorbeeld lichte beweging zijn, zoals wandelen.
- Slaap voldoende, zodat uw lichaam in goede conditie is.
- Goede eetgewoontes zijn erg belangrijk in deze periode! Zorg dat u goed en gezond eet, zelfs als u geen honger heeft (wat de dagen voorafgaand aan een operatie wel vaker voorkomt). Uw lichaam heeft namelijk voedingsstoffen nodig om na de operatie te kunnen herstellen.
- Stop met roken! Roken veroorzaakt beschadigingen aan het hart en de longen. Het verhoogt de bloeddruk, vernauwt de bloedvaten en vervuilt de longen. Blijven roken verhoogt de kans op ernstige complicaties na de operatie sterk!
- Denk al eens na over voldoende opvang na de operatie. Aanvankelijk zal u nog niet in staat zijn om alle dagelijkse taken uit te voeren zoals wat zwaarder huishoudelijk werk. De eerste week bent u aangewezen op hulp van anderen, maak daarom reeds voor uw operatie goede afspraken met familie. Kan u geen beroep doen op familie of kennissen? Dan is het mogelijk om tijdelijk in een revalidatiecentrum of rust- en verzorgingshuis te verblijven. De verpleegkundige zal dit reeds de dag van opname met u bespreken. Indien nodig vragen we via de dienst Medisch Maatschappelijk Werk een plaats voor u aan in een verzorgingshuis.
Wat neemt u mee bij opname
U vindt hier een overzicht van wat u dient mee te brengen naar het ziekenhuis bij een opname. Goed om weten:
- In de medicatiezak steekt u de verpakkingen van uw thuismedicatie met inbegrip van nog een aantal pillen. Doch deze medicatie wordt niet gebruikt tijdens uw ziekenhuisopname. De medicatiezak en ingevulde vragenlijst zijn voor ons vooral belangrijk om te weten welke medicatie en hoeveelheid (dosis) u juist neemt.
- Zorg voor goed zittende schoenen of gesloten pantoffels.
- Vergeet uw hoorapparaat en/of tandprothese niet als u die heeft.
Bij een opname voor een hartoperatie, neemt u best ook dit mee:
- Uw DHD-coach (= toestel om uw ademhaling te oefenen) indien u dit reeds heeft.
-
Het volledig ingevulde pre-operatief samenwerkingsformulier dat u van uw arts kreeg.
-
Het voor akkoord ondertekende informatie- en toestemmingsformulier voor een ingreep of procedure.
Let op!
Laat cash geld, uw portemonnee of portefeuille, juwelen of andere waardevolle zaken thuis!
Contactpersoon
We geven alleen informatie over de patiënt aan de personen die hier recht op hebben. Daarom vragen we bij opname om één contactpersoon aan te wijzen die namens de familie zal optreden. Alleen aan deze contactpersoon geven wij informatie over de patiënt en bij problemen belt het ziekenhuis deze persoon als eerste. De contactpersoon houdt zelf de andere familieleden en relaties op de hoogte.
De opname
Hoe verloopt uw verblijf? We vertellen u wat er aan de operatie voorafgaat, hoe de operatiedag verloopt en waar u zich tijdens de rest van uw verblijf aan mag verwachten.