Back to top

Verzorging

Verzorging van de moeder

Op diverse momenten tijdens de dag komt de vroedvrouw of pediatrisch verpleegkundige bij u langs om specifieke zorgen bij U toe te dienen. Het is belangrijk dat de moeder ook na de bevalling zelf voor een optimale hygiëne zorgt. Hiervoor beschikt elke kamer over een sproeisysteem in het toilet dat tijdens elk toiletbezoek door haar kan worden gebruikt. Tevens is in elke kamer een douche en lavabo aanwezig.

Verzorging van de baby

Onmiddellijk na de geboorte en ook in de daaropvolgende dagen is het huidcontact moeder en baby/vader en baby heel belangrijk en dit om volgende redenen: de baby ondervindt hierdoor minder stress en de borstvoeding komt beter op gang.

Wij streven ernaar om steeds babyvriendelijk te werken. Daarom wordt de verzorging van de baby zo goed als mogelijk gepland volgens het ritme van het kind rekening houdend met de werkdruk op de afdeling.

Het babybadje heeft tijdens de eerste 2 dagen geen meerwaarde voor de baby. Het is erg stresserend en bovendien is het gebruik van zeep niet gunstig voor de huid. Daarom wordt de baby de eerste 2 dagen enkel wat opgefrist nadat het werd gewogen. De luierwissel en de navelverzorging worden tijdens dit gebeuren nauwkeurig uitgelegd. In samenspraak met de moeder wordt de baby ook aangekleed. We gaan hierbij voorzichtig te werk om de baby zo weinig mogelijk te storen.

Op dag 3 wordt een demonstratie van het babybadje gegeven en op dag 4 krijgt de moeder de kans dit zelf te doen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16 februari 2018