Back to top

Verloskunde

Bekijk onze map "Zwangerschapsbegeleiding". 

Welkom op de dienst Verloskunde

Ons team van gynaecologen en vroedvrouwen staan klaar om u te begeleiden bij uw zwangerschap, bevalling en de zorg nadien.

Tijdens de zwangerschap

Tijdens uw zwangerschap kan u op de consultatie terecht en zijn er ook infoavonden over zwangerschap en bevalling, borstvoeding, babymassage en meer. Ook onze vroedvrouwen staan klaar om u te informeren over de periode voor en na de bevalling tijdens een speciale consultatie hieromtrent. De periode na de bevalling kan u ook voorbereiden aan de hand van de informatie die we op de website moederzorg.be plaatsten. Moederzorg bundelt de samenwerking van 8 materniteiten met de huisartsen, zelfstandige vroedvrouwen, kraamhulp en Kind en Gezin.

Voor informatie omtrent bepaalde werksituaties of administratieve problemen verwijzen we u graag door naar onze maatschappelijke dienst.
Voor psychologische begeleiding kan u terecht op de dienst psychologie, die bekwaam is in de begeleiding van zwangerschap, probleemzwangerschappen en postpartumproblemen.
Voor prenataal, diagnostisch en genetisch advies beschikken wij over gespecialiseerde raadplegingen.

Tijdens de bevalling

Het verloskwartier werd in 2011 volledig vernieuwd en staat garant voor een opvang volgens uw wens. Tijdens arbeid en bevalling zijn een relaxatiebal en -bad, muziek en aromatherapie beschikbaar, net als de nieuwste apparatuur om de baby te monitoren (stuk voor stuk STAN-monitoren). Is er toch een dringend probleem waarbij de baby onmiddellijk moet geboren worden, dan is er een operatiezaal en opvang voor de baby op het verloskwartier. Pijnbestrijding met epidurale anesthesie is op elk moment beschikbaar.

Na de bevalling

U kan poliklinisch bevallen of komt na de bevalling op een kamers op de materniteit terecht. In 2006 zijn die volledig vernieuwd en uitgerust met alle moderne comfort (internetaansluiting, tv, microgolf, koffiezet, kluis, massagedouche …) om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Maternele Intensieve Zorgen

De dienst Verloskunde overkoepelt ook de West-Vlaamse MIC: de Maternal Intensive Care-afdeling, waar zwangerschappen met een hoog risico voor moeder en kind worden gevolgd, meestal na doorverwijzing vanuit de West-Vlaamse materniteiten, Eeklo, Doornik en Moeskroen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de NIC, de Neonatal Intensive Care-afdeling, waar een team gespecialiseerde neonatologen instaat voor de opvang van uw baby.

Wij willen ons volledig inzetten om van uw zwangerschap en bevalling een echte ‘blijde gebeurtenis’ te maken.

Voor onze collega-verwijzers hebben we een professioneel gedeelte met handige informatie.

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10 juli 2023