Back to top

Fysische Geneeskunde

Bij de dienst Fysische Geneeskunde onderzoeken en behandelen we problemen bij de perifere gewrichten en wervelzuil. De oorzaak daarvan kan een lokaal probleem zijn, een uiting van een letsel op afstand of een meer veralgemeende, onderliggende aandoening.

Onderzoeken

De oorzaak van het probleem achterhalen we hoofdzakelijk aan de hand van klinisch onderzoek door de arts.

Mogelijke onderzoeken daarbij zijn: 

  • Beeldvorming, zoals röntgenfoto’s (RX), echo, CT-, MRI- en/of botscan.
  • Drukmeting en/of aanvullend bloedonderzoek.
  • Magnetic Evoked Potential (MEP)-onderzoek controleert of de signalen uit uw hersenen goed in uw spieren aankomen.
  • Somatosensory Evoked Potential (SSEP) onderzoekt de reactie van de hersenen en de zenuwen.
  • Zenuwgeleidings- en spieronderzoek (elektromyogram - EMG).

Behandelingen

Onze behandelingen zijn niet-chirurgisch van aard en bestaan bijvoorbeeld uit medicijnen, infiltraties in of omheen de gewrichten (intra- of para-articulair), in of omheen de pezen (intra- of paratendineus), op of buiten het vlies van het ruggenmerg (sacraal of lumbaal epiduraal), manipulaties, extracorporele shockwavetherapie (ESWT) en/of bewegingstherapie (kinesitherapie). We werken ook nauw samen met de klinisch psycholoog voor onderliggende psycholichamelijke klachten.

Samenwerkingen

Eventueel vragen we advies bij of verwijzen we door naar andere diensten. Datzelfde geldt als een operatie vereist is. U wordt dan doorverwezen naar bijvoorbeeld de dienst Orthopedie, Neurochirurgie of Heelkunde, die wel chirurgische ingrepen doen. We werken nauw samen met de dienst Revalidatie en hebben een associatie met de dienst Reumatologie. Daardoor kunnen we bij bewegingsproblemen bij de patiënt een holistische benadering (totaalbenadering) hanteren.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16 februari 2018