Back to top

Veelgestelde vragen

Hoeveel gewicht zal ik kwijtraken?


Uit studies kan men stellen dat bij personen met een BMI van 35 volgende gewichtsevolutie plaats vindt:

na 6 weken 10% van het oorspronkelijke gewicht
na 3 maanden 15%
na 6 maanden 20%
na 9 maanden 25%
na 12 maanden 25% à 30%

Mag ik na de operatie nog zwanger worden?

Tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap voelen vele vrouwen zich misselijk en moeten ook vaak braken, wat het herstelproces van een pas geopereerde maag niet ten goede komt. Vandaar dat het aangewezen is om na obesitas chirurgie minstens 12 maanden te wachten vooraleer zwanger te worden.
Net zoals bij een normale zwangerschap zijn gezonde eet-en drinkgewoonten zeer belangrijk. Ook hier dient voldoende aandacht besteed te worden aan de inname van vitaminen en mineralen zoals foliumzuur, ijzer, enz

Wat kan ik nadien nog eten?

Na obesitaschirurgie is het heel belangrijk dat men de eet - en drinkgewoonten aanpast.
Een diëtiste zal u dan ook informeren omtrent de nodige voedingsaanpassingen.
Na de operatie is er niet alleen een aanpassing van het volume nodig maar men dient ook rekening te houden met verschijnselen zoals passagestoornissen of eventuele dumpingklachten bij een gastric bypass. Uiteraard blijft een gezonde en evenwichtige voeding steeds belangrijk.

Hierna volgen enkele richtlijnen om een goede gewichtsdaling te realiseren en om een goede voedingstoestand te behouden of te bekomen.

Opmerking: sommige patiënten kunnen bepaalde voedingsmiddelen niet meer verteren, terwijl anderen alles kunnen eten. De onderstaande richtlijnen dienen steeds individueel bekeken te worden.

Aanpassing eetgewoonten

Respecteer het beperkte maagvolume

De hoeveelheid voedsel die per maaltijd kan gegeten worden is zeer beperkt.
Hierbij is het zeer belangrijk dat men stopt met eten zodra het eerste volheidsgevoel of verzadigingsgevoel optreedt. Zo niet riskeert men zich te overeten, wat misselijkheid en braken in de hand werkt. Overeten betekent ook dat de maag na verloop van tijd terug kan uitzetten en men weer grotere volumes kan gebruiken met mogelijke gewichtstoename tot gevolg.

Gebruik postoperatief een gemixte of gemalen voeding

Postoperatief kiest men het best voor gemalen vlees, groentepuree, aardappelpuree, smeerbaar beleg, beschuit of oudbakken brood, yoghurt, pudding, fruitmoes, edm.

Kauw steeds zeer goed en eet zeer langzaam.
Bij traag en rustig eten zal men het verzadingsgevoel beter opmerken.
Door het voedsel goed te kauwen vermijdt men pijn en passagestoornissen.

Een goede maaltijdverdeling is belangrijk

Geef de voorkeur aan het gebruik van 3 hoofdmaaltijden ( ontbijt, middag - en avondmaal ) aangevuld met 2 à 3 gezonde tussendoortjes.

Opgelet met suiker

Producten die suikerrijk zijn ( snoep, chocolade, ijs, gebak, …) kunnen bij de zuivere restrictieve ingrepen ( voorbeeld maagband, MacLean,… ) ongehinderd de maag passeren en volledig in de dunne darm geabsorbeerd worden. Hierdoor wordt de gewichtsreductie afgeremd en het streefgewicht niet bereikt.
Na een gastric bypass hebben suikerrijke producten weliswaar minder invloed op het afremmen van de gewichtsreductie daar zij in mindere mate geabsorbeerd worden ter hoogte van de dunne darm maar kunnen zij daarentegen dumpingklachten veroorzaken. Deze dumpingklachten ( misselijkheid, zweten, duizeligheid, braken, diarree, versneld hartritme, …) ontstaan na het consumeren van suikerrijke voedingsmiddelen of dranken.

Beperk de vetinname en kies voor de goede soort vetten

Zeer vettige gerechten zijn zwaar verteerbaar en dus te mijden. Hou er echter rekening mee dat het lichaam dagelijks een bepaalde hoeveelheid vetten nodig heeft. Ban dus niet alle vetstof uit de voeding maar wees er matig mee en kies voor vetten rijk aan onverzadigde vetzuren.

Aanpassing van de drinkgewoonten.

Drink niet tijdens de maaltijd

Probeer een 1/2 uur voor en na de maaltijd niet te drinken. Drink ook niet tijdens de maaltijd.
Neem soep als tussendoortje in de voormiddag en niet rechtstreeks bij de maaltijd.

Let er echter wel voor op dat u gedurende de dag gemiddeld 1,5 l vocht inneemt

Mijd in het postoperatieve stadium het gebruik van koolzuurhoudende dranken.
Koolzuurhoudende dranken kunnen in de beginperiode na de operatie een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Opgelet met energierijke dranken

Energierijke dranken zoals frisdranken, gesuikerde koffie of thee, vruchtensappen, alcoholische dranken, …moeten vermeden worden omdat ze gewichtsdaling tegenhouden en dumpingklachten kunnen veroorzaken.

Moet ik nadien nog diëten?

Diëten in de strikte betekenis van het woord is niet meer nodig maar het streven naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon blijft topprioriteit.
 
Goede voedingsbegeleiding na de operatie is dus heel belangrijk niet alleen om complicaties te voorkomen of snel te onderkennen maar om de patiënt te begeleiden om tot een bewuster eet- , drink- en leefpatroon te komen.

Men mag én kan de operatie niet beschouwen als een wondermiddel of tovermiddel maar als een hulpmiddel waarbij  in combinatie met voedingsaanpassingen  en meer beweging een succesvolle aanpak van de obesitas bekomen wordt.

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16 februari 2018