Back to top

Dermatologische presentatievormen

Eczeem komt voor bij 15 à 20 % van de kinderen en bij 2 à 10 % van de volwassenen. Eczeem heeft een grote impact op de levenskwaliteit. Het is vaak de eerste presentatie van allergie op jonge leeftijd. Kinderen met eczeem hebben in 30 % van de gevallen ook een gelijktijdige voedingsallergie. Vaak ontwikkelen ze op schoolgaande leeftijd astma en rhinoconjunctivitis, zoals blijkt uit de Atopic March.

Volwassenen vertonen meer contacteczeem. Deze vorm van eczeem ontstaat door de ontwikkeling van een vertraagde overgevoeligheidsreactie op een stof die met de huid in contact komt. De uitwerking hiervan gebeurt door epicutane testen.
Urticaria en angio-oedeem worden slechts in sommige gevallen door een onderliggende type 1-allergie veroorzaakt. De anamnese is hierin richtinggevend.
Chronische urticaria komen frequenter voor bij adolescenten en volwassenen.

Latexallergie is een specifieke allergische reactie op materialen afkomstig van het sap van de rubberboom (natuurrubberlatex). De uitwerking ervan gebeurt door specifieke IgE-testen en door intracutane testen op de dienst Huidziekten.

Patiënten met dermatologische problemen of latexallergie kunnen terecht op de raadpleging Huidziekten. Er is maandelijks een gecombineerde raadpleging pediatrie – dermatologie met aanwezigheid van een pediatrische diëtiste om kinderen met eczeem en complexe presentatievormen van allergie multidisciplinair op te volgen. Op de dienst Huidziekten loopt een smeerschooltje om kinderen met atopisch eczeem meer vertrouwd te maken met dagelijks smeren.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 9 oktober 2018