Back to top

Allergische oogklachten

Het oog kan overgevoelig of allergisch reageren op objecten uit de omgeving zoals stof (huisstofmijt), pollen, dierlijke huidschilfers of (bewaarmiddelen in) medicijnen. Er ontstaat dan een ontsteking van het oogbindvlies: een allergische conjunctivitis. Deze oogbindvliesontsteking is niet besmettelijk, maar mogelijk wel erg vervelend.

Waterige, rode, gezwollen, jeukende en zanderige ogen zijn enkele mogelijke symptomen van deze oogontsteking.

De gezichtsscherpte kan tijdelijk verminderd zijn door het tranen van de ogen, maar het zicht herstelt zich wanneer de allergische klachten verdwijnen. Slechts in zeer zeldzame en ernstige gevallen geeft een allergische conjunctivitis aanleiding tot definitieve gezichtsvermindering.

Allergie door pollen geeft vooral in het hooikoortsseizoen klachten, maar allergie op stof, dieren of medicijnen komt in alle seizoenen voor.

Indien mogelijk is het voorkomen van blootstelling aan de uitlokkende factor de beste behandeling, maar anders zijn er medicijnen beschikbaar om de symptomen te verlichten. In eerste instantie worden vaak kunsttranen voorgeschreven om de stof waaraan men allergisch zo veel mogelijk te verwijderen uit het oog. Indien onvoldoende, wordt overgegaan tot anti-allergische oogdruppels (antihistaminica, mastcelstabilisatoren, steroïden…).

Indien men te hevige klachten heeft, of indien de klachten niet voorbij gaan met de voorgeschreven oogdruppels, consulteert men hiervoor best een oogarts.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 oktober 2018