Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Partnerziekenhuis

Partnerziekenhuis

Logo ZvZTeam Gombe Matadi

 

Het  AZ St Jan Brugge-Oostende en het ziekenhuis Gombe-Matadi in Congo hebben sinds december 2011 een partnerovereenkomst samen met en ondersteund door het project Ziekenhuis voor ziekenhuis van de NGO Memisa.

Het ziekenhuis engageert zich om jaarlijks te investeren in de ontwikkeling van gezondheidsprojecten in de gezondheidszone Gombe-Matadi.

Enkele realisaties in de voorbije jaren waren de investeringen in zowel medisch als niet-medisch materiaal en het voorzien van een budget om de medische kosten te dragen van de allerarmsten. 

De aankoop van 59 bedden en matrassen was mogelijk dankzij subsidies van de provincie West-Vlaanderen.

Momenteel zijn de werken gestart om het ziekenhuis te voorzien van stromend water, er wordt een regenwaterput gebouwd.

Via sensibiliseringsacties en fondsenwervende acties werkt de werkgroep hard om de samenwerkingsovereenkomst met het ziekenhuis in Congo te ondersteunen.

Ook het ziekenhuis doet een extra inspanning, naast de jaarlijkse bijdrage gaat 10 cent per verkochte koffie  rechtstreeks naar het project.

De tweede missie naar Gombe-Matadi ging door in mei 2016:

Het ziekenhuis bestaat uit een aantal paviljoenen, een 70-tal 'bedden' zijn beschikbaar.  Hier legt men zich vooral toe op algemene consultaties en de behandeling van risicozwangerschappen (keizersnede) en routineoperaties (liesbreuk).  Vaak komen patiënten na een helse tocht te voet aan in het ziekenhuis.  De familie is van levensbelang voor de patiënt, zij maken deel uit van het zorgproces maar ook het bereiden van de maaltijden behoort tot hun taak.  De armoede van de bevolking maar ook de slechte staat van de wegen heeft een duidelijke weerslag op de gezondheidszorg.    

Samen hebben we ondervonden dat het partnerschap voor onze Congolese collega's zeer veel betekend, het is een teken van hoop en van vooruitgang, het heeft een positief effect op de kwaliteit van de zorg maar ook op de motivatie van het personeel.  Om dit partnerschap verder te kunnen uitbouwen rekenen we op jullie steun.  Dit kan door onze toekomstige acties te steunen en/of door een gift op onze rekening: IBAN BE73 8803 8222 0160 (mededeling Gombe-Matadi) fiscaal attest van €40/jaar.  

Voor meer info over dit project kan je contact nemen met Ann Hoef 050/45 20 29 of memisa@azsintjan.be