Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Centrum voor Obesitaschirurgie gaat voor wereldwijde uitwisseling van expertise

Centrum voor Obesitaschirurgie gaat voor wereldwijde uitwisseling van expertise

Op campus Sint-Jan is de bariatrische heelkunde, de tak van de geneeskunde die de oorzaken, preventie en behandeling van overgewicht (obesitas) aanpakt, uitgegroeid tot een belangrijk, hooggespecialiseerd ‘Centrum voor Obesitaschirurgie’. Diensthoofd dr. Dillemans wil dit specialisme continu bijschaven en uitbreiden met nieuwe kennis, methodes, technieken, zodat zoveel mogelijk patiënten er baat bij kunnen hebben. Ook aan de opvolging van de patiënten hechten we in ons centrum veel belang.

 

Bariatrische chirurgie

In de geneeskunde valt alles wat te maken heeft met de oorzaken, preventie en behandeling van overgewicht (obesitas) onder de 'bariatrie'. Begin jaren 90 startte dr. Michel Vandelanotte, de voorganger van dr. Dillemans met de bariatrische heelkunde op campus Sint-Jan. Toen dr. Dillemans bijna tien jaar later overschakelde van openbuikoperaties naar kijkoperaties (laparoscopie) opende hij de weg naar een bredere toepassing van dit soort ingrepen. 

Metabole heelkunde

Ingrepen evolueerden van de maagband en maagverkleining met nietjes naar de 'gastric bypass' en de recent opkomende 'sleeve gastrectomie'. Zo kon ons Centrum voor Obesitaschirurgie de voorbije vijf jaar ook het accent verleggen van enkel gewichtsafname naar een verbetering van de stofwisseling (het metabolisme) van de patiënt. Metabole heelkunde heeft een aantal voordelige effecten: een verlaagde bloeddruk en cholesterol en vermindering van de slaapapneu waar veel patiënten last van hebben. Vooral voor diabetes type 2-patiënten maken de ingrepen soms een indrukwekkend verschil uit. In de hoop komaf te maken met hun soms al jarenlang aanwezige suikerziekte vinden ook diabetespatiënten daarom nu hun weg naar ons centrum. 

Goed geolied team

Ons Centrum voor Obesitaschirurgie voert een recordaantal van ruim 1.500 ingrepen per jaar uit. De chirurgen zijn ook sterk gespecialiseerd in 'heroperaties'. Het kan gaan om de vervanging van een maagverkleining met nietjes door een nieuwere, betere oplossing of om de correctie van een operatie die niet het juiste resultaat of complicaties opleverde. Patiënten uit heel Europa en daarbuiten komen naar campus Sint-Jan, waar we als een goed geolied operatieteam voor hen paraat staan.

Met zorg omringd

Ook buiten de operatiezaal vangt een vakkundig team hen op. Dit bestaat uit: drie fulltime diëtisten, een speciaal opgeleide obesitascoördinatrice, een psychologenteam dat heel wat afweet van de obesitasproblematiek, een gemotiveerde verpleegkundigenploeg en een sterke administratief team. Bovendien werken we in het centrum nauw samen met onder meer endocrinoloog prof. dr. Youri Taes en met chirurgen dr. Sebastiaan Van Cauwenberge en dr. Jan Lesaffer voor eventuele aanvullende correctiechirurgie. 

Informeren en stimuleren

Voor de verdere opvolging van patiënten na hun ingreep voorzien we vanuit ons Centrum voor Obesitaschirurgie een app met een ingebouwd plan om therapietrouw te stimuleren en sportactiviteiten te organiseren. Met deze app willen we patiënten helpen om zelf ook de verantwoordelijkheid op te nemen om naar meer gewichtsverlies en huid- en spierversteviging te streven. Ook onze terugkomdagen, die in 2016 aan hun vierde editie toe waren, zijn daarom belangrijk. Hierop nodigen we al onze ex-patiënten uit, vergezeld van een gast naar keuze. We willen hen eerst en vooral op het belang van een goede opvolging wijzen. We benadrukken nog eens de risico's en de aandachtspunten en geven hen een update over de nieuwste inzichten in de bariatrische heelkunde. Ze krijgen daarnaast ook informatie over de mogelijkheden tot correctieve ingrepen. Een derde luik verduidelijkt hoe intensieve sportactiviteiten in het plaatje passen en wat goede fysiotherapie inhoudt. In 2016 nam fitnesscoach Yves De Vos dit deel voor zijn rekening. Tussendoor kunnen de genodigden onder meer ook nog informatie inwinnen over voedingsrichtlijnen en dieetinstructies, getuigenissen bijwonen en onderling ervaringen uitwisselen.

 

Laatst gewijzigd Thursday, November 30, 2017 om 3:57 PM