Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws >  Artritis of reuma: snel ingrijpen voorkomt permanente schade

Artritis of reuma: snel ingrijpen voorkomt permanente schade

Het is vandaag Wereld Artritisdag, de ideale gelegenheid om eens extra de aandacht te vestigen op deze aandoening, die wereldwijd miljoenen mensen treft.

 


Wat is artritis

De term 'artritis' is afkomstig van het Griekse 'arthron', wat gewricht betekent, en 'itis', wat op ontsteking wijst. Doorgaans betreft het geen levensbedreigend probleem, maar wel een met een verregaande impact op de levenskwaliteit van de getroffen personen. In feite is artritis geen aandoening op zich, maar eerder een symptoom. Meestal wijst het op een onderliggende ziekte, zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis, jicht, spondylartropathie, psoriasisartritis, lupus ...

Voor het grote publiek is 'reuma' of 'artritis' een aandoening van oudere mensen. Dit is echter een misvatting: veel reumatische ziektes kunnen zich op elke leeftijd manifesteren, zelfs bij jonge kinderen! Deze aandoeningen zijn gelukkig wel steeds beter behandelbaar.

Snelle, correcte diagnose

Alles begint met een snelle en correcte diagnose, liefst vooraleer er onherstelbare gewrichtsschade optreedt. Vandaar de campagne van de EULAR (European League Against Rheumatism): 'Don't Delay, Connect Today' (stel niet uit, neem vandaag nog contact op). Ze roept zowel patiënten als artsen of andere zorginstanties op om zo snel mogelijk de juiste hulp in te schakelen bij de eerste tekenen van artritis.

Verbeterde therapieën

Eens de juiste diagnose gesteld is, kan een behandeling gestart worden. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden: een inspuiting in het gewricht, medicatie onder de vorm van een steeds uitbreidend gamma aan onder meer synthetische DMARDs (Disease-modifying antirheumatic drugs), biologische DMARDs of small molecules … Nog elk jaar komen er nieuwe en verbeterde therapieën op de markt.

Onder controle

Ondanks deze medicatie-opties kunnen we een aantal reumatische aandoeningen nog niet genezen, bijvoorbeeld reumatoïde artritis of psoriasisartritis. Met de correcte therapie bereiken we wel steeds vaker een stadium van 'remissie'. Dit houdt in dat de ziekte niet meer actief lijkt en geen nieuwe schade aanricht, zolang de patiënt de medicatie gebruikt. Als deze stopt met de medicatie zal de ziekte na verloop van tijd terug opflakkeren.

Bijkomende aspecten

Naast het voorzien van correcte medicatie moet we ook aandacht hebben voor andere bijkomende  aspecten van de ziekte. Patiënten moeten de nodige informatie krijgen over hun ziekte, in de mate van het mogelijke een toekomstperspectief krijgen, en waar nodig begeleiding of aanpassing krijgen op school, op het werk of in hun vrijetijdsbesteding. Ook moelijker bespreekbare thema's zoals bijvoorbeeld de psychologische impact van de aandoening komen tijdens een consultatie best aan bod.

Meer info kan je vinden op deze websites:

-        www.worldarthritisday.org

-        www.eular.org

 -        www.kbvr.be

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Je kan terecht op onze dienst reumatologie:

  • campus Sint-Jan, t: 050 45 29 00
  • campus Henri Serruys, t: 059 40 20 24

 

Laatst gewijzigd Thursday, October 12, 2017 om 3:09 PM