Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Home >  Over AZ Sint-Jan >  Nieuws

Nieuws15.01.2018    Bent u zwanger? We begeleiden u ...negen maanden rond

Aanstaande ouders van harte welkom! Omdat zwangerschap en bevallen uniek is. Omdat ouderschap een uitnodiging is. Omdat het een tijd is van bewust en intens beleven. Daarom willen wij u begeleiden… negen maanden rond.


18.12.2017    Wat als … je kind een oesofago-gastro-duodenoscopie nodig heeft?

Een oesofago-gastro-duodenoscopie? Da’s een hele mondvol! Het gaat eigenlijk om een kijkonderzoek, waarbij de arts via de mond een dunne, buigzame slang inbrengt. De slang bevat een kleine camera, waarmee deze het slijmvlies van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm kan bekijken en eventueel stukjes weefsel wegnemen voor verder onderzoek. In bepaalde gevallen is zo’n onderzoek ook bij kinderen nodig om tot de juiste diagnose te komen.


12.12.2017    Technologie helpt anesthesisten om nog correcter te doseren

De dienst Anesthesie op campus Sint-Jan vindt het bijzonder belangrijk om op de hoogte te blijven van alle nieuwe evoluties en kennis binnen het vakgebied. Zo was het tot nog toe aan de anesthesist om op basis van zijn opleiding en ervaring voor elke patiënt de juiste dosissen en combinaties van slaap- en verdovingsmiddelen uit te balanceren. Nieuwe technologie kan deze voortaan helpen bij de taak om deze nog beter af te stemmen op elke individuele patiënt.


05.12.2017    Robotchirurgie helpt jonge vrouw vruchtbaarheid behouden na baarmoederhalskankeroperatie

In mei 2017 hadden we een primeur op onze campus Sint-Jan: een jonge patiënte onderging er, voor het eerst in Vlaanderen, een baarmoederhalskankeroperatie via robotchirurgie waarbij haar vruchtbaarheid gespaard kon blijven. Voor deze aandoening was voorheen volledige verwijdering van de baarmoeder en de omliggende weefsels nodig. De recente vooruitgang in de robotchirurgie maakte het mogelijk om deze jonge patiënte te behandelen met een genezende ingreep die haar kinderwens niet hoefde aan te tasten. Dr. Philippe Van Trappen en zijn team voerden deze operatie uit. Sinds 2012 bouwden zij ons ziekenhuis uit tot een Europees referentiecentrum voor robotchirurgie binnen de gynaecologie en gynaecologische oncologie.


28.11.2017    Centrum voor Obesitaschirurgie gaat voor wereldwijde uitwisseling van expertise

Op campus Sint-Jan is de bariatrische heelkunde, de tak van de geneeskunde die de oorzaken, preventie en behandeling van overgewicht (obesitas) aanpakt, uitgegroeid tot een belangrijk, hooggespecialiseerd ‘Centrum voor Obesitaschirurgie’. Diensthoofd dr. Dillemans wil dit specialisme continu bijschaven en uitbreiden met nieuwe kennis, methodes, technieken, zodat zoveel mogelijk patiënten er baat bij kunnen hebben. Ook aan de opvolging van de patiënten hechten we in ons centrum veel belang.


14.10.2017    14 oktober, Dag van de Palliatieve Zorg

Palliatieve zorg staat vandaag even in de kijker. Eigenlijk mag dat alle dagen, want palliatieve zorg is er elke dag, voor zoveel mensen die ongeneeslijk ziek zijn.


12.10.2017    Artritis of reuma: snel ingrijpen voorkomt permanente schade

Het is vandaag Wereld Artritisdag, de ideale gelegenheid om eens extra de aandacht te vestigen op deze aandoening, die wereldwijd miljoenen mensen treft.


27.09.2017    Project 'Moederzorg': samenwerking tussen materniteiten van verschillende ziekenhuizen en extramurale zorgverleners

Zeven ziekenhuizen in West- en Oost-Vlaanderen bundelen hun expertise en krachten en starten samen met de eerstelijnszorg een project om de zorg na de bevalling te optimaliseren en zo te anticiperen op de verkorte ligdag na de bevalling. De focus van het project ‘Moederzorg’ ligt op de realisatie van kwaliteitsvolle en veilige zorg, waarbij moeder en baby bij normaal verloop 72 uur na de bevalling het ziekenhuis verlaten.


25.09.2017    Week van het Hart 2017

In België zijn hart- en vaatziekten zijn nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak. Gelukkig is er de laatste jaren grote vooruitgang geboekt in zowel de vroegtijdig herkenning als de gepaste behandeling van hart- en vaatziekten.


21.09.2017    Extra aandacht voor patiënten met dementie

Vandaag, op donderdag 21 september, is het Werelddag Dementie met als thema ‘Dementie in Beweging’. Ons Centrum voor Cognitieve Stoornissen wil daarom extra aandacht vragen voor de patiënten met dementie die hier dagelijks behandeling en begeleiding krijgen.


05.09.2017    Jaarrapport Cardiologie 2016-2017: zelfreflectie als leidraad voor de toekomst

In deze vierde editie van het jaarrapport cardiologie campus Sint-Jan blikt onze dienst cardiologie naar jaarlijkse gewoonte terug op het voorbije jaar. Uit de behaalde resultaten en realisaties wil het cardiologieteam vooral waardevolle lessen trekken die ertoe kunnen bijdragen om de niet geringe ambities van de dienst te verwezenlijken.


28.08.2017    Het oncologisch centrum, samenwerken tegen kanker!

Het oncologisch centrum van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV is een van de grotere centra voor kankerbehandeling in Vlaanderen, met Brugge als uitvalsbasis. Alles staat er in het teken van de best mogelijke zorgen bieden aan kankerpatiënten. Hoe? Door samenwerking en overleg: tussen de artsen onderling, de zorgteams, de diverse diensten en ook met andere ziekenhuizen. En natuurlijk door de nieuwste behandelingsmogelijkheden en -technologieën op de voet te blijven volgen.


22.08.2017    ‘Onder’ de scan? Nu is er ook voor en naast!

Op campus Sint-Jan staat er een gloednieuw toestel op onze dienst radiologie. Vooral orthopedische patiënten hebben baat bij wat dit toestel kan en doet, en dat is driedimensionale beelden maken in staande of zittende positie. Bovendien gebruikt het hiervoor maar heel weinig bestralingsdosis.


09.08.2017    Alle hens aan dek om allergiepatiënten hooggespecialiseerde zorgen aan te bieden

Sinds mei 2015 is er op campus Sint-Jan een allergieteam. Daarin werken specialisten uit verschillende diensten samen om het stijgende aantal allergiepatiënten de meest recente behandelingen en kwalitatief hoogstaande zorg te bieden.


23.07.2017    Aandacht vragen voor Hoofd-Halskanker

Op 27 juli is het ‘Werelddag Hoofd-Halskanker’. Met een postersessie in de inkomhal van AZ Sint-Jan te Brugge, een ontmoetingsnamiddag voor patiënten en door iedereen aan te sporen het bordeaux- en ivoorkleurige steunlintje op te spelden, willen we deze problematiek die dag extra onder de aandacht brengen.


06.07.2017    Verfijning ablatietechnologie draagt bij tot doeltreffendheid behandeling voorkamerfibrillatie

Sinds we de ablatietechnologie in 2007 voor het eerst toepasten in de behandeling van voorkamerfibrillatie zijn er op campus Sint-Jan reeds 3.500 dergelijke procedures uitgevoerd. De verdere verfijning van de technologie leidt tot steeds betere resultaten.


30.06.2017    Ziekenhuisnetwerk KOM (Kust, Ommeland en Meetjesland) steekt van wal

Vandaag maakten we via een persconferentie samen met onze collega-zorgverstrekkers uit de kuststreek, het Ommeland en het Meetjesland de oprichting bekend van het KOM (Kust, Ommeland en Meetjesland) netwerk. Het omvat de algemene ziekenhuizen AZ Alma Eeklo, AZ Damiaan Oostende, AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, AZ Sint-Lucas Brugge, AZ West Veurne, AZ Zeno Knokke-Blankenberge en de categorale ziekenhuizen BZIO Oostende en KEI Oostduinkerke.


29.06.2017    Niet-heelkundige behandeling van hartklepafwijkingen zit in stroomversnelling

Onze dienst cardiologie speelt in België een belangrijke rol in de toepassing van de MitraClip-procedure bij mitraliskleplekkage en de TAVI-procedure bij ernstige vernauwing van de aortaklep. Dit zijn beide alternatieve, minder ingrijpende behandelingen van ernstige hartklepaandoeningen. Ons ziekenhuis behaalt met beide behandelingen trouwens ook opmerkelijk positieve resultaten.


27.06.2017    Workshop verzorging en make-up voor kankerpatiënten

Op campus Sint-Jan richten we om de twee maanden de workshop ‘Look good, feel better’ in, waarin mensen met kanker hele praktische tips over verzorging en make-up krijgen.


23.06.2017    Medicatie verderzetten na behandeling voorkamerfibrillatie blijkt beter

Vorige maand vond in Chicago in Amerika ‘Heart Rhythm 2017’ plaats, een groot wetenschappelijk congres waar cardiologen hun recentste ervaringen uitwisselen en hun professionele kennis weer helemaal op punt stellen. Ook ons ziekenhuis was er goed vertegenwoordigd. Onze cardiologen gaven er in totaal zelfs vijf presentaties.


21.06.2017    Extra aandacht voor de ALS-patiënt op Wereld ALS-dag

Op 21 juni is het Wereld ALS-dag. Op die dag willen we patiënten met deze aandoening en hun familie extra in de kijker zetten.


13.06.2017    Dienst Pathologische Anatomie valt in de prijzen met digitaliseringsproject!

Op 1 juni 2017 werden de Agoria e-Health Awards uitgereikt. Het project ‘Het einde van de microscoop?’ van onze dienst pathologische anatomie op campus Sint-Jan won de award in de categorie ‘beste innovatieproject op het vlak van dienstverlening aan de patiënt (patient care), responsabilisering van de patiënt of ondersteuning van de medische praktijk’.


29.05.2017    Onderzoek en behandeling van de kransslagaders: de dienst cardiologie ontvangt je in de gloednieuwe ‘lounge’

Wie een onderzoek of behandeling (stenting) van de kransslagaders moet ondergaan, kan voortaan terecht in de nieuwe ‘lounge’ van het dagziekenhuis cardiologie. De recente evolutie, waarbij de polsslagader bij voorkeur als toegangsweg gekozen wordt, biedt ons mogelijkheden voor een vereenvoudigde, veilige en kwalitatief even hoogstaande zorg. Zo’n kans grijpen we maar al te graag aan.


18.05.2017    Week van het hartritme van 29 mei tem 2 juni 2017

Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, campus Sint-Jan Brugge werkt naar jaarlijkse gewoonte mee aan de Week van het Hartritme. Het thema dit jaar is 'hartstilstand'.


09.05.2017    Beroertecoach begeleidt patiënten zowel tijdens hospitalisatie als na ontslag

Sinds 1 mei jl. startte in de ziekenhuizen AZ Sint-Jan-Brugge-Oostende AV, AZ Sint-Lucas Brugge, AZ Groeninge en UZ Antwerpen een beroertecoach die patiënten met een beroerte begeleidt tijdens de hospitalisatie, maar ook en vooral na het ontslag. Patiënten krijgen voortaan individuele begeleiding van een persoonlijke beroertecoach, die gebruik maakt van het interactief, digitaal platform (www.beroertecoach.be) met mogelijkheid van teleconsultatie. Zo helpt de beroertecoach de patiënt om een gezondheid bevorderende levensstijl en therapietrouw aan te houden. Daardoor vermindert het risico op een nieuwe beroerte. Het proefproject loopt over een periode van 6 maand.


19.04.2017    Ons nieuwe voorplein geeft vlotter toegang tot het ziekenhuis op campus Sint-Jan

In 2016 werd al een groot stuk van het onthaal vernieuwd, waarbij een nieuw schuifdeurengeheel de draaideuren verving en de glazen buitengevel werd vervangen. Dit betekende qua toegankelijkheid al een belangrijke stap voorwaarts. Een nieuw voorplein versterkt de bereikbaarheid van het ziekenhuis nu nog meer, in een mix van trage verkeersstromen. De zwakste gebruiker geniet daarin de grootste voorrang.


12.04.2017    18 april is de Europese dag van de rechten van de patiënt

Het is belangrijk uw rechten en verantwoordelijkheden als patiënt te kennen.


10.04.2017    Enkel nog kijkoperaties uitvoeren bij hypofysetumoren bleek goede zet

Dat de neus toegang tot de hersenen verleent, is al duizenden jaren bekend, maar de eerste operatie via de neus liet tot 1910 op zich wachten. Door de jaren heen evolueerde de techniek aanzienlijk. Sinds 2012 verwijderen de neurochirurgen op campus Sint-Jan tumoren van de hypofyse enkel nog via kijkoperaties. Met succes, want deze aanpak levert positieve resultaten op en er blijken diverse voordelen aan verbonden.


28.03.2017    In behandeling van rectumkanker scoren we bij de top in Vlaanderen

Darm- en rectumkanker is een van de meest voorkomende kankers in België. Dr. Tom Feryn is onze specialist ter zake. Hij zet zich al meer dan vijftien jaar in om de zorgkwaliteit van patiënten met rectumkanker in België te verbeteren. Dit pionierswerk loont: wie zich op campus Sint-Jan laat behandelen voor rectumkanker, heeft volgens recent wetenschappelijk onderzoek een hogere kans op een succesvolle behandeling en betere overlevingskansen.


17.03.2017    Revalidatieprogramma ‘Veerkracht’ helpt de levenskwaliteit van pijnpatiënten verbeteren

Veerkracht is een twaalf weken durend revalidatieprogramma. In dit programma verenigt ons multidisciplinair centrum voor de behandeling van chronische pijn diverse specialisten en therapeuten in een team dat samenwerkt om patiënten die voortdurend of steeds erger pijn lijden op te vangen en hen te helpen hun levenskwaliteit te verbeteren.


06.03.2017    Werkplekleren op de dienst geriatrie

In maart verwelkomt onze dienst geriatrie opnieuw vijftien derdejaarsstudenten Verpleegkunde van het Vesaliusinstituut in Oostende om vier weken lang te proeven van de praktijk. Het gaat om een project dat nu voor de vierde keer wordt ingericht en dat de studenten zelf alvast als bijzonder leerrijk ervaren.


31.01.2017    Goede omkadering voor patiënten met zeldzame neuromusculaire aandoeningen

Neuromusculaire aandoeningen zijn (zeer) zeldzaam, maar hebben een zware impact op het leven van de patiënt en zijn omgeving. Het Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC) op campus Sint-Jan is een gespecialiseerd centrum voor multidisciplinaire hulpverlening aan kinderen en volwassenen met een neuromusculaire aandoening.


25.01.2017    Baarmoederhalskanker: laat om de drie jaar een uitstrijkje nemen!

Tijdens de Europese week van de baarmoederhalskankerpreventie, van 22 tot 28 januari, vind je aan de infostand op de polikliniek gynaecologie van campus Sint-Jan meer informatie over baarmoederhalskanker en hoe je dit kan voorkomen.


18.01.2017    Waarom correcte communicatie tussen diverse vakgebieden bij de behandeling van zeldzame kinderziekten zo belangrijk is

In het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV is er zowel een maternele als een neonatale intensieve zorgen afdeling. Daardoor komt ons kinderartsenteam al eens vaker in contact met zeldzame aandoeningen, zogenaamde ‘weesziekten’. Door hun zeldzaamheid vormt de snelle, correcte diagnose, gepaste behandeling en nauwkeurige opvolging van deze ziekten vaak een uitdaging. Door de kennis en kunde van een brede waaier aan medische en paramedische vakgebieden te bundelen, zetten we ons op campus Sint-Jan in om patiënten met zo’n weesziekte een zo hoog mogelijke levenskwaliteit te verzekeren.


04.10.2016    Niet-aangeboren hersenletsels: vaak onzichtbaar, maar niet minder aanwezig

Een niet-aangeboren hersenletsel, kortweg NAH, overkomt meer mensen dan we denken. In Vlaanderen hebben naar schatting 247.000 mensen een NAH. De Week van NAH, een nieuw initiatief van de NAH Liga, helpt hen een gezicht en een stem te geven. Ze loopt van 10 tot 16 oktober.


21.09.2016    De voedselveiligheid in ons ziekenhuis kreeg een gezicht

In juni 2016 behaalden zowel onze campus Sint-Jan als campus Sint-Franciscus Xaverius (SFX) een ‘Smiley’, toegekend door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dit wil zeggen dat de inspanningen die onze grootkeukens al meer dan tien jaar leveren om de veiligheid, traceerbaarheid en hygiëne van alle voeding die op deze campussen verwerkt en verdeeld wordt, een gezicht gekregen heeft.


07.09.2016    BRA-day op 19 oktober 2016

Woensdag 19 oktober 2016 is de vijfde internationale “Breast Reconstruction Awareness Day”. Naar aanleiding van deze sensibiliseringsdag organiseren de leden van de dienst Plastische, Reconstructieve en Esthetische Heelkunde een informatiesessie voor vrouwen die een borstreconstructie overwegen na een gedeeltelijke of volledige borstamputatie. Zowel patiënten als hun partners zijn welkom vanaf 18 uur in het OCMW te Brugge.


03.09.2016    Je met een gerust hart laten behandelen op campus Henri Serruys

Op campus Henri Serruys bemannen drie cardiologen de dienst Cardiologie. Dankzij hun verschillende subspecialisaties kunnen zij een breed pakket aan heel gespecialiseerde hartzorg bieden. Ze krijgen daarbij de deskundige ondersteuning van een betrokken en gemotiveerd verpleegkundig, logistiek en administratief team en hebben de meest vooruitstrevende technologische voorzieningen ter beschikking, met aanvullende mogelijkheden op campus Sint-Jan.


02.09.2016    Je stoelgang laten testen kan je leven redden!

Darmkanker eist nog steeds heel wat slachtoffers. Daarom zet ‘Stool & the Gang’, de nieuwe campagne van vzw Blue Movement Vlaanderen, in september heel wat initiatieven op om de preventie van darmkanker te promoten en vijftigplussers aan te sporen om een stoelgangtest te laten uitvoeren.


19.08.2016    Maximale patiëntveiligheid op campus Henri Serruys dankzij scansysteem

Als eerste ziekenhuis in Vlaanderen installeerde campus Henri Serruys twee digitale systemen om de aanvraagprocedure voor bloedanalyses en het transfusiemanagement te organiseren. De nieuwe werkwijze heeft heel wat voordelen voor de veiligheid van de patiënten.


13.07.2016    Van a tot zorg 2015 staat online!

Naar jaarlijkse gewoonte blikken we in ons jaarverslag terug op het voorgaande jaar.


07.07.2016    Jaarrapport cardiologie 2015-2016, een cultuur van verbetering waarborgen

Cardiologie is een zeer dynamisch veld met kleine en grote ontwikkelingen, van nieuwe medicatie tot hartklepingrepen via de lies, wegbranden van ritmestoornissen, openmaken van kransslagaders die maar enkele millimeters groot zijn en nieuwe beeldvormingstechnieken… De behandeling van hartziekten stelt bijgevolg ook hoge eisen aan de zorgverleners.


30.06.2016    Van kindergeneeskunde naar volwassenenzorg, voor elke patiënt anders

Door de steeds betere behandelingsmogelijkheden bereiken steeds meer kinderen met ernstige aanslepende ziekten de volwassen leeftijd. Dat betekent dat ook hun behandeling evolueert naar een volwassen aanpak. Op campus Sint-Jan doen de medische teams er alvast alles aan om een bruuske overgang te vermijden. Omdat het als tiener niet zo vanzelfsprekend is om steeds meer verantwoordelijkheid voor je behandeling in eigen handen te krijgen, gaan ze daarbij heel patiëntgericht tewerk.


22.06.2016    Wondinfecties met vereende kennis en krachten te lijf gaan

Wereldwijd stijgt het aantal orthopedische ingrepen, waaronder ook steeds meer plaatsingen van heup- en knieprothesen. Omdat een vreemd voorwerp in het lichaam gevoeliger is voor bacteriële infecties en er steeds meer bacteriën resistent zijn voor antibiotica, loopt zowel het aantal aanslepende als moeilijk te behandelen postoperatieve infecties de laatste jaren op. Vandaar dat het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV voor een grondige multidisciplinaire aanpak hiervan koos.


16.06.2016    Radiofrequente ablatie van Barrett-slokdarm komt nu in aanmerking voor terugbetaling

Eind 2014 brachten we al het goede nieuws dat er een behandeling bestaat die ervoor kan zorgen dat Barrett-slijmvlies, een misvorming van het slijmvlies in de slokdarm die nogal vaak het voorstadium van slokdarmkanker vormt, zich niet verder kan ontwikkelen.


15.06.2016    Patiënten ontmoeten elkaar op de Werelddag Hoofd- en Halskanker

Op 27 juli is het Werelddag hoofd- en halskanker. Met een infostand in de inkomhal van campus Sint-Jan, een ontmoetingsnamiddag voor patiënten en door iedereen aan te sporen het bordeaux- en ivoorkleurige steunlintje op te spelden, willen we deze problematiek die dag extra onder de aandacht brengen.


25.05.2016    Samenspel van afzonderlijke talenten zorgt voor kwalitatieve hartheelkunde op campus Sint-Jan

De werking van de dienst hartheelkunde op campus Sint-Jan is zoals het complexe radarwerk van een machine”, zegt dr. Marc Schepens, diensthoofd hartheelkunde. “Om alles gesmeerd te laten lopen, heb je elk specifiek onderdeeltje nodig. Elk van onze medewerkers vervult dus een onmisbare rol in het dag na dag hoog houden van de kwaliteit van onze hartheelkundige zorg.


28.04.2016    Voorkamerfibrillatie laat je maar beter tijdig behandelen

Op donderdag 2 juni kan je in het kader van de Week van het Hartritme gratis je hartritme laten controleren in de verschillende deelnemende ziekenhuizen. Ook op campus Sint-Jan en campus Henri Serruys staan onze zorgverleners klaar om een stokje voor voorkamerfibrillatie te steken.


15.04.2016    18 april is de Europese dag van de rechten van de patiënt (1)

Het is belangrijk uw rechten en verantwoordelijkheden als patiënt te kennen.


24.03.2016    24 maart 2016, Wereldtuberculosedag

Op Wereldtuberculosedag willen we deze ernstige infectieziekte, veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis (ook tuberkelbacil genoemd), eens in de kijker te zetten. Niet alleen omdat tuberculose op wereldniveau nog dagelijks voor vele doden zorgt, maar ook om de aandacht te vestigen op deze ziekte, die ook bij ons nog actief is.


02.03.2016    Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie zet de deuren open

Op donderdag 3 maart 2016 is het Internationale Oorzorgdag. Met deze dag wil de World Health Organization extra aandacht schenken aan gehoorproblemen. De dienst Neus-, Keel- en Oorziekten (NKO) Gelaats- en Halschirurgie organiseert (NKO hoofd en hals is 1 dienst) daarom voor de eerste keer een opendeurnamiddag in hun vernieuwde polikliniek. Tussen 15.00 en 17.00 uur ontdek je er onder andere hoe een gehoortest in zijn werk gaat, hoe een evenwichtsonderzoek wordt uitgevoerd en wat een ‘geëvoceerde potentialen’ (EP)-onderzoek precies inhoudt. Je stapt tijdens de rondleiding ook binnen in een geluidsdichte audiocabine en evenwichtsruimte.


25.02.2016    Nieuw, veelzijdig ergotherapietoestel op de dienst revalidatie

Vroeger werd ergotherapie vaak afgedaan als ‘bezighouding’, maar dankzij de recente technologische evoluties behalen ergotherapeuten nu makkelijker meetbare resultaten.


18.02.2016    Mooiste geboortefoto ter wereld

Mooiste foto ter wereld genomen in het AZ Sint-Jan Brugge - Oostende, campus Henri Serruys We zijn trots dat de mooiste geboortefoto ter wereld genomen werd in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende, campus Henri Serruys. Dankzij de unieke doorzichtige wand van het bevallingsbad kon fotografe Marijke Thoen deze prachtfoto nemen. De foto werd door de The International Association of Professional Birth Photographers verkozen tot mooiste geboortefoto ter wereld. Baby Nelle kwam ter wereld onder begeleiding van haar eigen grootvader en gynaecoloog, Johan Deschacht. Het personeel van de materniteit campus Henri Serruys is blij om dagelijks getuige te kunnen zijn van dergelijke mooie levensgebeurtenissen.


17.02.2016    Dag van de logopedie op 6 maart 2016 - Logopedie, de kunst van communicatie

Logopedie is een toegepaste gedragswetenschap. Ze richt zich op het communicatiegedrag tussen mensen. Hoe? We geven een woordje uitleg!


16.02.2016    Aangepast oncorevalidatieprogramma bezorgt prostaatkankerpatiënten betere levenskwaliteit

Hormoontherapie geeft patiënten met een uitgezaaide prostaatkanker vaak nog vele extra levensjaren, maar de behandeling kan fysiek en mentaal wel haar tol eisen. Een aangepast oncorevalidatieprogramma kan het verschil maken. Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV biedt zo’n programma aan.


11.02.2016    Van kijkoperatie tot robotchirurgie

Sedert 2012 bouwde het departement Gynaecologie-Verloskunde-Fertiliteit op campus Sint-Jan een robotchirurgieprogramma uit. Dit is sindsdien uitgegroeid tot een van de referentiecentra voor robotchirurgie binnen de gynaecologie en gynaecologische oncologie in Europa. Vanaf februari 2016 worden er ook ‘Master Case Observations’ georganiseerd, een soort opleiding om (buitenlandse) gynaecologen bij te scholen in robotchirurgie. Binnen de gynaecologie en gynaecologische oncologie treedt dr. Philippe Van Trappen als expert en instructeur op.


03.02.2016    Nieuwe polikliniek voor eeuw oude dienst neus-, keel- en oorziekten

Op campus Sint-Jan vierde de dienst Neus-, Keel- en Oorziekten, Hoofd- en Halschirurgie zijn honderdjarige bestaan. Als verjaardagscadeautje, een volledig vernieuwde polikliniek!


22.01.2016    Geef baarmoederhalskanker geen kans

Campus Sint-Jan brengt de preventie van baarmoederhalskanker voor het eerst ook extra onder de aandacht tijdens de Europese week van de baarmoederhalskankerpreventie, van 25 tot 29 januari. Bij de infostand in de inkomhal kunnen patiënten en bezoekers terecht met alle vragen daarover en krijgen ze de kans om het verloop van de ziekte eens door de ogen van de dokter te zien.


04.01.2016    Menopauzeconsultatie informeert en geeft gericht advies

In het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV kunnen vrouwen sinds september 2015 een afspraak maken voor een menopauzeconsultatie. Hoewel de menopauze een natuurlijke fase in het leven is, is het nog een te weinig gekend onderwerp in België. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd in 2014 door The Belgian Menopause Society. De studie toont aan dat 98% van de Belgische vrouwen de term ‘menopauze’ kent. Een meerderheid (61%) van de ondervraagden meent dat de menopauze een korte, voorbijgaande fase is, terwijl die periode maar liefst een derde van het leven kan beslaan. Tijdens een menopauzeconsult wordt uitgebreid stilgestaan bij de verschillende aspecten van de overgang en hoe daarmee kan worden omgegaan.


17.11.2015    nutritionDay, streven naar voedingszorg van hoge kwaliteit

Hun aandoening en verzwakte gezondheid maakt heel wat ziekenhuispatiënten en bewoners van zorginstellingen extra vatbaar voor een onevenwichtig eetpatroon of ondervoeding, wereldwijd treft dit zelfs tot 40% van hen. Tien jaar geleden is daarom nDay of nutritionDay in het leven geroepen. Dit wereldwijde initiatief vraagt op 19 november niet enkel extra aandacht voor de risico’s op onevenwichtige of ondervoeding bij ziekenhuispatiënten, maar wil ze ook actief bestrijden.


29.10.2015    Stickeractie op lijnbussen helpt om symptomen beroerte te herkennen

Op 29 oktober is het Wereld Beroerte Dag, de gelegenheid bij uitstek om aandacht te vragen voor de beroertepatiënt, diens familie en zorgverleners. De beroerte-eenheden van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV en het AZ Sint-Lucas Brugge organiseerden daarom een gemeenschappelijke sensibiliseringsactie, in samenwerking met het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. Een stickeractie op de achterzijde van de lokale lijnbussen spoort zowel busreizigers als toevallige passanten aan de symptomen van een beroerte tijdig te herkennen en de juiste actie te ondernemen. Dat is letterlijk van levensbelang, als je weet dat een beroerte jaarlijks 18.500 Belgen treft. Wie de sticker fotografeert en de foto met hashtag deelt via sociale media, neemt bovendien deel aan een wedstrijd.


26.10.2015    Radioactieve injecties voor behandeling van prostaatkanker met uitzaaiingen naar het bot

Sinds de ontdekking van het eerste radiumisotoop aan het einde van de 19de eeuw legde de kennis over dit chemische element en zijn negatieve en positieve eigenschappen een hele weg af. Recente studieresultaten brachten het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV ertoe radium-223 chloridetherapie op beide campussen toe te voegen aan de behandelingsopties voor prostaatkankerpatiënten met uitzaaiingen in het gebeente.


20.10.2015    Wereldstotterdag op 22 oktober 2015

Wist je dan? Stotteren niet veroorzaakt wordt door een verkeerde ademhaling, maar door een verstoorde werking van bepaalde gebieden in de hersenen.


19.10.2015    BRA-day op woensdag 21 oktober 2015

BRA-Day of Breast Reconstruction Awareness Day is een internationale dag gewijd aan de voorlichting en sensibilisering van vrouwen die een borstreconstructie overwegen na een gedeeltelijke of volledige amputatie van een borst. Ter gelegenheid van deze dag vestigen de plastisch chirurgen van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) de aandacht op hun rol en verantwoordelijkheid in het multidisciplinaire team dat vrouwen gedurende het volledige proces van hun reconstructie begeleidt.


14.10.2015    AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV en AZ Sint-Augustinus Veurne werken nauwer samen

Het AZ Sint-Augustinus Veurne en het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV hebben al een jarenlange traditie van samenwerking in een aantal medische domeinen. De ondersteuning van het zorgprogramma oncologie door het inrichten van multidisciplinaire consulten en het uitwisselen van informatie en expertise zijn daar een concreet voorbeeld van.


07.10.2015    Navormingsavond ism KGVO - Actuele oftalmologische topics - 10 november 2015

Het AZ Sint-Jan Brugge - Oostende Campus Henri Serruys organiseert in samenwerking met de Koninklijke Geneesheren Vereniging Oostende een navormingsavond 'Actuele oftalmologische topics' op dinsdag 10 november 2015.


28.09.2015    Topchirurgen AZ Sint-Jan en AZ Sint-Rembert werken samen

Het AZ Sint-Jan Brugge en het Torhoutse AZ Sint-Rembert gaan intensief samenwerken op het vlak van Chirurgie. Daarmee bouwen ze de samenwerkingsovereenkomst, die ze vorig jaar ondertekenden, verder uit.


16.09.2015    Dag tegen kanker op donderdag 15 oktober 2015

Zowel op de campus Sint-Jan als op de campus Henri Serruys wordt een specifiek thema belicht naar aanleiding van de dag tegen kanker.


07.09.2015    Dienst Gynaecologie-Verloskunde van campus Sint-Jan behaalt EBCOG-accreditatie

Op 17 maart 2015 bracht de European Board & College of Obstetrics and Gynaecology (EBCOG) een inspectiebezoek aan de dienst Gynaecologie-Verloskunde van campus Sint-Jan.


03.09.2015    Live Case Cardiologie Symposium op zaterdag 19 september 2015

Het centraal thema voor het symposium luidt 'innovatie en kwaliteit ten dienste van onze cardiale patiënten'.


27.08.2015    Symposium 15 jaar geheugenkliniek op zaterdag 17 oktober 2015

Het Centrum voor Cognitieve Stoornissen (CCS), een samenwerkingsinitiatief tussen de diensten geriatrie, neurologie, psychiatrie en klinische psychologie van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, nodigt u uit op zijn feestelijk symposium.


26.08.2015    Vernieuwde dienst Intensieve Zorgen op campus Henri Serruys creëert heilzame sfeer

In de vernieuwing van de dienst Intensieve Zorgen op campus Henri Serruys kroop veel zorg en voorbereiding. Het resultaat? Een genezingsbevorderende omgeving, een rustgevend kader dat het medische aspect zoveel mogelijk aan het oog onttrekt. Diensthoofd dr. Catherine Vandewaeter en hoofdverpleegkundige Johan Vervisch vertellen wat dit inhoudt.


17.07.2015    Nieuwe behandelingsmogelijkheden in strijd tegen hepatitisvirus

Voor de vijfde maal wil Wereld Hepatitisdag, op 28 juli, de aandacht vestigen op een gevaarlijke sluipmoordenaar: virale hepatitis. Het hepatitisvirus kent verschillende types, elk met hun eigen besmettingsrisico's, preventiemaatregelen en behandelings- en genezingskansen. Hepatitis A, B en C zijn de meest voorkomende varianten in België. Dagelijks sterven wereldwijd 4.000 mensen aan de gevolgen van hepatitis. Hepatitis A en B voorkomen kan door vaccinatie, voor hepatitis C bestaat er nog geen beschermend vaccin.


16.07.2015    Een kijkje nemen in de kaak

Zo’n vijf procent van de bevolking heeft problemen met het kaakgewricht. Wanneer de klassieke behandeling met ontstekingsremmers onvoldoende pijnvermindering oplevert, komt de patiënt in aanmerking voor een kijkoperatie (artroscopie) van het kaakgewricht. Dr. Bernard Bonte van de dienst mond-, kaak- en aangezichtschirurgie legt uit wat die ingreep inhoudt.


30.06.2015    Aandacht vragen voor Hoofd-Halskanker

Op 27 juli is het ‘Werelddag Hoofd-Halskanker’. Met een infostand in de inkomhal van campus Sint-Jan Brugge, een ontmoetingsdag voor patiënten en door iedereen aan te sporen het bordeaux- en ivoorkleurige steunlintje op te spelden, willen we deze problematiek die dag extra onder de aandacht brengen.


25.06.2015    Ziekenhuisjaarverslag 'Van A tot Zorg 2014'

In ons jaarverslag brengen we ook dit jaar enkele in het oog springende realisaties en evoluties in beeld.


25.06.2015    JACIE-accreditatie bekrachtigt streven naar kwaliteit

De afdeling hematologie en de dienst laboratoriumgeneeskunde van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV zien hun gezamenlijke inspanningen binnen hun stamceltransplantatieprogramma bekroond met de JACIE-accreditatie. Dit kwaliteitslabel gaat uit van het Europese accrediteringsorgaan ‘Joint Accreditation Committee – ISCT & EBMT’, een initiatief van de International Society for Cellular Therapy (ISCT) en de European Society for Blood and Marrow Transplantation (EBMT), twee instanties die instaan voor optimale kwaliteit en organisatie van alles wat stamceltransplantatie in Europa aangaat.


23.06.2015    De dienst cardiologie blikt terug en kijkt vooruit in zijn jaarrapport 2014-2015

Open communicatie blijft een belangrijk mikpunt voor onze dienst cardiologie op campus Sint-Jan. Daarom vatte deze voor het tweede jaar op rij een overzicht van zijn resultaten samen in een jaarrapport.


10.06.2015    Een blik achter de schermen van de dienst oogziekten op campus Henri Serruys

Op de dienst Oogziekten van campus Henri Serruys staan vier oogartsen in voor hooggespecialiseerde oogzorg, wat natuurlijk heel wat meer inhoudt dan een goede bril of lenzen voorschrijven.


22.05.2015    Eerste cardiale ingreep in hybride zaal: een succes

Op zeven mei voerde een team van cardiologen, hartchirurgen en cardio-anesthesist voor het eerst een hybride cardiale ingreep uit in de nieuwe hybride zaal die sinds januari 2015 in gebruik is op campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. Een veertiger met kamerhartritmestoornissen onderging er met succes een kathetherablatie.


18.05.2015    Patiënten zijn in goede handen op de dienst spoedgevallen

Op campus Henri Serruys van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV loopt de dienst spoedgevallen als gesmeerd. Diensthoofd dr. Axelle De Cock tekent de lijnen uit, maar zou nergens staan zonder een sterk team dat erin slaagt op alle niveaus respectvol samen te werken. Hun grootste zorg: de patiënt.


13.05.2015    Dinsdag 2 juni kunt u kennis maken met het project KOPP

KOPP in een notendop: KOPP staat voor Kinderen van Ouders met een Psychiatrische Problematiek.


05.05.2015    Alcoholgebruik en ziekenhuisopname, geen ideale combinatie

Ziek zijn, maar vooral vlot genezen, gaat niet samen met alcohol. Enerzijds kan het alcoholgebruik zelf de werking van de medicijnen belemmeren, anderzijds kan plotse onthouding ook gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen die zo hevig kunnen zijn dat ze de ziekenhuisopname soms nodeloos verlengen. Het is dus een goed idee om voorafgaand aan een ziekenhuisopname je alcoholgebruik met je arts te bespreken, zeggen Bruce Vrancken, dr. Marie-Catherine Monté en dr. Marieke Waignein, verpleegkundige en geneesheer-specialisten van de eenheid middelengebonden stoornissen op de dienst Psychiatrie-Psychosomatiek.


22.04.2015    4 op de 10 overlijdens door huidkanker kunnen vermeden worden

Uit grootschalig Europees onderzoek in het kader van ‘Euromelanoma’, de preventiecampagne van de Europese associatie van dermatologen EADO, blijkt dat maar liefst 41% van de overlijdens door huidkanker in België kon vermeden worden. Patiënten moeten zich enkel tijdig laten onderzoeken zodat men vroeger aan de behandeling kan beginnen.


13.04.2015    Dag van de patiëntenrechten op 18 april

Naar aanleiding van de Dag van de patiëntenrechten op 18 april wensen wij deze patiëntenrechten onder de aandacht te brengen.


07.04.2015    Hartinfarct bij vrouwen vraagt verder onderzoek

Hoewel hart- en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaak zijn bij vrouwen, blijkt het patiëntenbestand in de cardiologie overwegend mannelijk en ligt het succes van de gebruikelijke behandelingen hoger bij mannen. Een studie uitgevoerd in Edinburgh signaleerde dat een gevoeligere test de diagnose van hartaanval bij vrouwen alvast juister zou stellen. Een vaststelling die zeker verder onderzoek verdient volgens dr. Yves Vandekerckhove, diensthoofd Cardiologie in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, maar hij voegt er wel nog een aantal bedenkingen aan toe.


26.03.2015    Oorzorg en gehoorschade

Onlangs meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat wereldwijd miljarden jonge mensen risico lopen op gehoorverlies. Volgens het WHO is dit hoofdzakelijk te wijten aan te luide muziek: ongeveer de helft van de jongeren zet de volumeknop te hoog. Op deze manier liepen al 180 miljoen jongeren gehoorschade op. Volgens het VN-agentschap blijkt uit cijfers dat bijna de helft van de 12 tot 35-jarigen uit rijke en middelrijke landen via hun smartphone of mp3-speler naar te luide muziek luisteren. Daarnaast worden ongeveer 40% van de jongeren in bars, discotheken en bij evenementen blootgesteld aan te hoge geluidsvolumes.


20.03.2015    20 maart is Wereld Mondgezondheidsdag

Vandaag biedt Wereld Mondgezondheidsdag de gelegenheid bij uitstek om de voordelen en het belang van goede mondhygiëne in de verf te zetten. Met zijn thema voor 2015, 'Een glimlach voor het leven!', wenst de Wereld Mondgezondheidsdag jong en oud levenslang een gezonde glimlach toe. Dit thema heeft twee achterliggende gedachten: de 'levenslange glimlach' en 'het leven vieren'. Die ideeën houden allebei 'positiviteit' en 'plezier beleven' in, want mensen lachen alleen als ze gelukkig zijn en van een gezond leven genieten.


19.03.2015    Nieuwe prenatale test spoort genetische afwijkingen sneller op

Een zwangerschap hoort een zorgeloze gebeurtenis te zijn met als bekroning een flinke, gezonde baby, maar soms loopt het anders. Twee à vier procent van alle pasgeborenen heeft een min of meer ernstige aangeboren misvorming. Met behulp van prenatale diagnostiek probeert de dienst Gynaecologie genetische afwijkingen met mentale handicaps of aangeboren misvormingen zo vroeg mogelijk in de zwangerschap op te sporen. Het syndroom van Down bijvoorbeeld, een afwijking die bij ons vaak voorkomt, maar ook de syndromen van Patau of Edwards en het geslacht van de baby kunnen met screeningstesten vastgesteld worden. Gynaecologen dr. Van Keirsbilck & dr. Loccufier en klinisch bioloog prof. dr. Langlois geven meer uitleg.


11.03.2015    Vrijdag 13 maart is het wereldwijd de 'Dag van de Slaap'

Het motto van 2015 is: 'Wordt de slaap niet gestoord, dan brengt hij geluk en gezondheid voort'. We besteden daarbij bijzondere aandacht aan slapeloosheid of insomnie.


09.03.2015    Multidisciplinair team zet zich in voor parkinsonpatiënten

Omgaan met de diagnose van de ziekte van Parkinson is niet gemakkelijk. De onvoorspelbaarheid van de ziekte en de beperkingen waarmee deze patiënten te maken krijgen, vragen hele specifieke aandacht en zorg.


09.03.2015    Voedingsadvies op maat

Van 9 tot 15 maart is het de week van de diëtist en ook in ons ziekenhuis speelt de dieetafdeling een belangrijke rol. Een ziek lichaam moet op de juiste manier aangesterkt worden en vaak vraagt dat om een aangepaste voeding. Achttien diëtisten, elk met een eigen specialisatie, zetten zich op campus Sint-Jan dan ook dagelijks in om onze patiënten te helpen de juiste balans te vinden in hun eetgewoonten en maaltijden.


19.02.2015    Vaatheelkunde met nog meer precisie dankzij hybride zaal

In het operatiekwartier van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV is een hoogtechnologische operatiezaal in gebruik genomen: een “hybride” zaal. Ze combineert een moderne gedigitaliseerde operatiezaal met een up-to-date katheterisatielabo (cathlab). De zaal in Brugge is uniek door het concept van de apparatuur maar ook door de ruimte, die een grote flexibiliteit toelaat. Met minder stralen en minder contraststof kunnen we ingrepen nu nog preciezer uitvoeren.


02.02.2015    Geur- en smaakcentrum helpt nieuw medisch terrein te ontginnen

Culinaire programma’s zijn niet meer op twee handen te tellen en winkels verspreiden massaal aantrekkelijke geuren om klanten tot kopen te verleiden. Op medisch gebied is dit nog sterk onontgonnen terrein. Het geur- en smaakcentrum van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV wil de kennis hierover helpen verruimen. Dr. Bob Lerut is de bezieler van het gloednieuwe centrum en zal dit samen met dr. Anne-Sophie Vinck verder uitbouwen. In een interview legt hij uit waarom het centrum werd opgericht.


28.01.2015    Nauwere samenwerking tussen AZ Sint-Rembert en AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV bezegeld in contractuele ziekenhuisnetwerkovereenkomst

Het AZ Sint-Rembert in Torhout en het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV willen, nog meer dan in het verleden, de krachten bundelen om kwaliteitsvolle ziekenhuiszorg in de regio verder uit te bouwen. Beide ziekenhuizen hebben al een jarenlange traditie van intense samenwerking op medisch vlak, die beiden als bijzonder positief ervaren en evalueren. Daarom besloten ze deze samenwerking te bezegelen in een contractuele ziekenhuisnetwerkovereenkomst.


23.12.2014    Hoger risico op RSV-infectie tijdens de feestdagen

Het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV) is een seizoensgebonden virale infectie die in België doorgaans circuleert tussen november en april, met pieken in januari of februari. Bij de meeste mensen veroorzaakt het luchtweginfecties waarbij de symptomen zich beperken tot een gewone verkoudheid, maar voor sommige patiënten kan dit virus echt gevaarlijk zijn. Pneumologe Charlotte Depuydt legt uit waarom.


10.12.2014    Hygiëne en desinfectie als topprioriteit

Hygiëne is een absolute prioriteit in een ziekenhuis. Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV blijft zijn hygiëne- en desinfectiebeleid dan ook constant bijsturen en verbeteren.


08.12.2014    Nieuwe Barrett-behandeling kan slokdarmkanker voorkomen

De laatste dertig jaar zien we een sterke toename van het aantal gevallen van slokdarmkanker. Tot vijf jaar geleden zat er bij de vaststelling van tumoren in de slokdarm niets anders op dan overgaan tot de verwijdering van een gedeelte van de slokdarm. Dr. Hans Orlent van de dienst Maag-, Darm- en Leverziekten legt in een interview uit hoe slokdarmkanker dankzij een nieuwe techniek, de Barrett-ablatie, voorkomen kan worden.


14.11.2014    Orthopedische problemen nog beter behandeld dankzij samenwerking tussen ziekenhuizen

De diensten Orthopedie van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV en het AZ Sint-Lucas Brugge werken nu bijna 1 jaar nauw samen. Op die manier willen ze hun patiënten nog beter helpen. Hoog tijd voor een tussentijdse evaluatie. Diensthoofden Orthopedie van de beide ziekenhuizen, dr. Bruno Vandekerckhove en dr. Luc Vanden Berghe, lichten toe.


04.11.2014    Bezoek onze nieuwe jobsite

Het ziekenhuis heeft een nieuwe jobsite. Kijk voor het volledige anbod van onze vacatures, voordelen en werkervaringen op jobs.azsintjan.be


03.11.2014    10 november Live chatsessies over beroertepreventie

Heb je nog vragen over beroerte? Op maandag 10 november kun je ons ‘s avonds naar aanleiding van de Wereld Beroertedag je vraag live stellen tussen 19u00 en 21u00.


31.10.2014    Symposium Erkenning AIDS-referentiecentrum 1 december 2014

Sinds 1 augustus is het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV erkend als HIV-referentiecentrum voor de provincie West-Vlaanderen.


29.10.2014    29 oktober is Wereld Beroerte Dag

Een op zes Belgen krijgt tijdens zijn leven ooit met een beroerte te maken. De helft sterft binnen het jaar, een op drie heeft een permanente handicap. Tachtig procent van deze beroertes kan voorkomen worden! Een adequate en snelle herkenning van de symptomen leidt tot een grotere kans op een goed herstel.


16.10.2014    Actuele Orthopedische Topics - Navormingsavond ism KGVO 4 november 2014

Het AZ Sint-Jan Brugge - Oostende AV campus Henri Serruys organiseert in samenwerking met de KGVO een navormingsavond op dinsdag 4 november 2014.


08.10.2014    3 mythes over reconstructieve borstchirurgie

Over reconstructieve borstchirurgie bestaan nog heel wat misvattingen. Dr. Bob Casaer, plastisch reconstructief en esthetisch chirurg, licht er alvast 3 toe.


06.10.2014    MIC-NIC congres op 18 oktober 2014

Op zaterdag 18 oktober 2014 vindt het Congres MIC-NIC Brugge plaats in het Concertgebouw Brugge (Kamermuziekzaal).


30.09.2014    BRA-day op woensdag 15 oktober 2014

Ook dit jaar organiseert het ziekenhuis een BRA-day.


19.09.2014    azcolloquium Ethiek & Economie op dinsdag 14 oktober 2014

Het eerste azcolloquium Ethiek & Economie gaat door op dinsdag 14 oktober 2014 in het auditorium van de campus Sint-Jan te Brugge.


18.09.2014    Dag tegen kanker op donderdag 18 september 2014

Op donderdag 18 september vraagt de Vlaamse Liga tegen Kanker extra aandacht voor mensen met kanker.


05.09.2014    Symposium borstvoeding op 7 november 2014

Op 7 november organiseert het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV opnieuw een symposium borstvoeding op de campus Henri Serruys.


04.09.2014    Verkeershinder op de E403

Wie met de wagen komt uit de richting van Kortrijk en Torhout, mag zich de komende 30 dagen aan ernstige verkeershinder verwachten op de E403 richting Brugge.


04.09.2014    Het Darmhalfrond nodigt uit...

Onder de noemer "Darmhalfrond" organiseert Talk Blue Vlaanderen zes ontmoetingsmomenten voor mannen en vrouwen met darmkanker en hun partner.


08.07.2014    Jaarrapport Cardiologie 2013

Jaarrapport Cardiologie 2013


26.06.2014    Ziekenhuisjaarverslag 'Van A tot Zorg 2013'

Lees het digitaal ziekenhuisjaarverslag op www.vanatotzorg.be


03.06.2014    Inkomhal campus Henri Serruys afgewerkt

Onthaal campus Henri Serruys staat op punt


23.05.2014    AZ Sint-Jan wil hartpatiënten best mogelijke zorg aanbieden

Dienst Cardiologie wil hartpatiënten de best mogelijke zorgen bieden. Lees hier het interiew met diensthoofd dr. Vandekerckhove.


08.04.2014    Volg ons nu ook op Facebook

Voortaan houden we u ook via Facebook op de hoogte van het reilen en zeilen in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV.


07.04.2014    Wat u niet moet weten over Parkinson

Op zondag 6 april, Wereld Parkinsondag, kwam de ziekte van Parkinson extra onder de aandacht. Ook de dienst Neurologie van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV wil hiertoe zijn steentje bijdragen. Daarom zetten we op donderdag 10 april een infostand op in de inkomhal van campus Sint-Jan.


01.04.2014    Toch zwanger dankzij CRG Brugge-Kortrijk

Onvruchtbaarheid is een emotioneel geladen onderwerp, maar de vorderingen op medisch vlak maken het mogelijk om voor de meeste koppels een oplossing te vinden. Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) Brugge-Kortrijk streeft ernaar de beste oplossing te bieden voor iedere patiënt. We zoeken voortdurend naar een manier om de bestaande behandelingen en technieken te verfijnen en te verbeteren om de kans op zwangerschap te verhogen.


14.03.2014    Heraanleg parking & algemene bereikbaarheid

Binnenkort starten de werken voor de uitbreiding van onze parking. De asfaltering van 3.400 vierkante meter extra parkeerruimte ten noorden van de huidige parking zal niet minder dan 130 extra plaatsen opleveren.


06.02.2014    First International Renal Conference, symposium 21-22 maart 2014

Op 21 en 22 maart 2014 gaat het symposium 'First International Renal Conference' door in het Concertgebouw te Brugge.


21.01.2014    Darmkanker vroeg opspoorbaar door bevolkingsonderzoek. Omdat weten belangrijk is!

Vanaf 2014 organiseert de Vlaamse overheid, in samenwerking met de huisartsen en de gastro-enterologen, een grootschalige darmkankerscreening. Hiermee wil men het belang van vroege screening onderstrepen en hoopt men op die manier jaarlijks zo’n 400 sterfgevallen ten gevolge van darmkanker te voorkomen. Een initiatief die wij met de diensten gastro-enterologie en algemene heelkunde alleen maar kunnen toejuichen!


17.12.2013    Samenwerking orthopedische diensten van het AZ Sint-Jan en het AZ Sint-Lucas

Vanaf 1 januari 2014 start een samenwerking tussen de diensten orthopedie van het AZ Sint–Jan en het AZ Sint–Lucas.


15.11.2013    Werelddag van het vroeggeboren kind op 17 november 2013

1 op 10 kinderen wordt wereldwijd te vroeg geboren waardoor prematuren binnen de kindergeneeskunde de grootste patiëntengroep vormen. Toch wordt dit kleinste kind in de maatschappij vaak vergeten.


28.10.2013    Wereldberoertedag op dinsdag 29 oktober 2013

Dinsdag 29 oktober 2013 is wereldberoertedag, een jaarlijks terugkerend initiatief om herseninfarcten en –bloedingen onder de aandacht te brengen.


14.10.2013    Week van de pijn van 14 tem 18 oktober 2013

Van 14 tot 18 oktober 2013 wordt specifiek aandacht besteed aan de multidisciplinaire aanpak van aangezichtspijn. Dit project past in een ruimer kader van IASP (International Association for the Study of Pain). Met onze actie willen we ziekenhuisbreed zowel de zorgmedewerkers als de bezoekers sensibiliseren voor de problematiek en aanpak van aangezichtspijn.


02.10.2013    10de internationale BEST Congres op maandag 9 en dinsdag 10 december 2013

Op 9 en 10 december 2013 vindt het 10de internationale B.E.S.T. Congress plaats in het Concertgebouw te Brugge. Dit congres staat in het teken van Revisional Bariatric Surgery en bestaat uit lezingen en Live Surgery door de wereldtop op het vlak van bariatrische chirurgie.


17.09.2013    Afstandstolken in Vlaamse gebarentaal

Vanaf 3 september kunnen doven een tolk Vlaamse gebarentaal reserveren wanneer zij in een ziekenhuis of huisartsenpraktijk op consultatie komen.


10.09.2013    Dag tegen kanker op donderdag 12 september 2013

Naar aanleiding van de veertiende editie van de Dag tegen Kanker nodigen wij u uit op donderdag 12 september 2013 in het ziekenhuis AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, campus Sint-Jan. 105 ziekenhuizen en organisaties in de thuiszorg nemen deel aan deze actie. In het AZ Sint-Jan te Brugge wordt er op deze dag uitleg gegeven over de preventie van long- en darmkanker.


17.07.2013    4de Live Case Cardiologie Symposium op 14 september 2013

Live transmissie van de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van hartritmestoornissen en hartklepafwijkingen vanuit het cathlab en het operatiekwartier van het AZ Sint-Jan Brugge naar het Concertgebouw.


02.07.2013    Jubileumsymposium Geriatrisch dagziekenhuis revalidatie campus SFX

De dienst geriatrie van het AZ Sint‐Jan Brugge‐Oostende AV campus Sint-Jan en SFX nodigt u uit op het jubileumsymposium ’30 jaar Geriatrisch dagziekenhuis revalidatie campus SFX’. 30 jaar bestaat dit unieke project dat sinds 2007 is ingebed in het Geriatrisch dagziekenhuis. Er wordt dieper ingegaan over het nut en de mogelijkheden van het Geriatrisch dagziekenhuis als een onderdeel van het zorgprogramma voor de geriatrische patiënt.


26.06.2013    Ziekenhuisjaarverslag 'Van A tot Zorg 2012'

Lees het digitaal ziekenhuisjaarverslag op www.vanatotzorg.be


13.06.2013    Wereldbloeddonordag 'Give the gift of life' op vrijdag 14 juni 2013

‘Give the gift of life’ is het nieuwe thema van de wereldbloeddonordag die wereldwijd plaatsvindt op 14 juni 2013.


10.08.2012    Nieuwe chirurgische wereldprimeur voor AZ Sint-Jan Brugge

Op 25 juli 2012 werd in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV een tweede chirurgische wereldprimeur verricht door de dokters van het “Schisis & Craniofaciaal Centrum Brugge” van de dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.


25.06.2012    Lees nu het jaarverslag van het ziekenhuis 2011

De grootste vernieuwing dit jaar is de online versie!


11.06.2012    Chirurgische wereldprimeur in het AZ Sint-Jan te Brugge

Op 14 mei 2012 werd in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV een chirurgische wereldprimeur verricht door het “Schisis en Craniofaciaal Centrum Brugge” onder leiding van Prof. Dr. Swennen en Dr. K. Nagy (PhD) in samenwerking met een gespecialiseerd anesthesiologisch team voor robot- en pediatrische anaesthesie.


16.01.2012    Nieuwe website Fertiliteit Brugge-Kortrijk

De website www.fertiliteitbrugge.be is sinds september 2011 online en werd ontwikkeld met gebruiksvriendelijkheid als één van de voornaamste pijlers.