Back to top

Op onze campus Sint-Jan kregen de voorgevel en inkomhal een frisse hedendaagse uitstraling

22 augustus 2018

Ons voorplein hadden we al vernieuwd en nu zien ook de gevel en onthaalzone op campus Sint-Jan er heel anders uit. Twee projecten hebben tot die nieuwe, hedendaagse uitstraling geleid: de renovatie en uitbreiding van de dienst Radiologie en het gewijzigde inschrijvingssysteem voor patiënten die zich aandienen voor opname, consultatie of een onderzoek.

Andere eerste indruk

Als je onze campus Sint-Jan nu bezoekt, zie je een heel ander ziekenhuis dan voorheen. Het voorplein vernieuwden we vorig jaar al en in aansluiting daarop hebben we nu ook de voorgevel in een ander jasje gestoken. Achter de nieuwe schuifdeuren vind je bovendien een volledig heringerichte onthaalzone. Deze recent afgewerkte aanpassingen volgen uit twee aparte projecten. 

Dynamische zwevende gevel

Om zoveel mogelijk plaats te maken voor de reorganisatie en uitbreiding van de dienst Radiologie-Medische Beeldvorming schoof de bestaande gevel een stuk naar voor. Meteen de ideale gelegenheid voor een opfrissing van de gevel, gezien deze al enige verouderingsverschijnselen vertoonde. Voor de gevelbekleding viel de keuze op vezelcementplaten, vakkundig gelijmd op een houten structuur. De uiteenlopende paneelformaten geven extra dynamiek aan het blokvormige volume dat nu boven de glazen gevel van het gelijkvloers ‘zweeft’.

Inschrijvingskiosken

Kom je als patiënt langs op consultatie, voor een onderzoek of om je aan te melden voor opname? Dan zal je zien dat het inschrijvingssysteem veranderd is. Die wijziging vormt de tweede pijler van de nieuwe look. Je wordt bij binnenkomst nu onmiddellijk naar een inschrijvingszone geleid. Aan een kiosk kan je je eigen afspraak initiëren. Het systeem is vergelijkbaar met de express check-in op de luchthaven: aan de kiosk worden je gegevens gecontroleerd en een aantal nuttige documenten afgedrukt, zoals het routenummer van de dienst waar je heen moet. Met dit nieuwe centrale inschrijvingssysteem verloopt alles een stuk vlotter en minder stressvol.

Bloemen en kranten

Dit nieuwe inschrijvingssysteem vroeg om een herschikking van de ruimtes. De tien inschrijvingskiosken namen de plaats in van de voormalige bloemenwinkel. Die vond een nieuwe locatie in de krantenwinkel, waar natuurlijk een uitbreiding van de beschikbare plaats nodig was. Tijdens de aanpassingswerken vonden beide een tijdelijk onderkomen in een mobiele ‘pop-up’-store aan de overzijde van het voorplein.

Fris, open en duidelijk

De burelen die zich achter de onthaalzone bevinden, waren in een volgende fase aan de beurt, gevolgd door een verdubbeling van het aantal loketten van vier naar acht en de installatie van een nieuwe onthaalbalie. Patiënten die met ziekenvervoer toekomen, kregen hun eigen ingang. Vanuit een gereserveerde parking links vooraan geven deze aparte deuren hen snel en veilig toegang tot het ziekenhuis.

“Wie even de tijd neemt om de patiënten- en bezoekersflow gade te slaan, zal zien dat we geslaagd zijn in onze opzet. De verkeersflows zijn duidelijk voor onze patiënten en bezoekers en het geheel oogt fris en ‘open’”, zegt Franky Gotelaere, Technisch Directeur van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV.