Spoedgevallen campus Sint-Jan
050 45 20 00
Spoedgevallen campus Henri Serruys
059 55 51 01
Hematologie >  Organisatie >  Stafleden kliniek en laboratorium

Stafleden kliniek en laboratorium

De afdeling hematologie maakt deel uit van de groep inwendige geneeskunde (diensthoofd: dr. M. Schurgers). Alle stafleden werden eerst opgeleid als internist en specialiseerden nadien in de klinische hematologie.

De afdeling hematologie werd opgericht in 1979 (dr. A. Louwagie), in 1983 werd dr. A. Van Hoof aangetrokken, in 1992 kwam dr. D. Selleslag, in 2002 dr. J. Van Droogenbroeck en in 2009 dr. T. Lodewijck. De afdeling hematologie is een van de grootste hematologische diensten van Vlaanderen. Het is de tweede grootste dienst voor stamceltransplantatie in Vlaanderen. Er is een nauwe samenwerking met het laboratorium hematologie. Er is aktieve deelname aan klinische studies in kader van EORTC (leukemie, myelodysplasie) , HOVON (leukemie, lymfomen), IFM (myeloma) en GELA (lymfomen). Hierdoor hebben patienten toegang tot de meest geavanceerde behandelingen. Er bestaat nauwe samenwerking met de collega's oncologen en hematologen van Kortrijk, Ieper, Veurne, Oostende, Waregem en Sijsele.

stafleden:

dr. A. Van Hoof (afdelingshoofd): lymfomen en stollingsafwijkingen

dr. D. Selleslag: akute leukemie, myelodysplasie en transplantatie

dr. J. Van Droogenbroeck: myeloma, myeloproliferatieve ziekten

dr. T. Lodewijck: akute leukemie, transplantatie

 

naast een consultatie is er de hospitalisatieeenheid en het hematologisch dagziekenhuis. Voor hulp bij studies zijn er 4 data nurses; voor begeleiding van patienten kan beroep worden gedaan op 2 psychologen.

Een belangrijke factor is het bestaan van het 'Wetenschappelijk Fonds Hematologie Brugge", een VZW die werd opgericht in 1990 en die als doel heeft om enerzijds wetenschappelijk toegepast onderzoek te ondersteunen en anderzijds om dure technieken en geneesmiddelen gratis beschikbaar te stellen voor patienten, meestal in het kader van stamceltransplantatie. Deze VZW bestaat dank zij sponsoring vanuit industie,van patienten en familieleden.